✅ Sănătate
De ce nu este bine să luăm antibiotice?

De ce nu este bine să luăm antibiotice?

Antibioticele sunt medicamente care distrug bacteriile sau le inhiba cresterea. Ele sunt utilizate pentru a trata afectiunile bacteriene, cum ar fi infectiile tractului respirator, pielonefritele si pneumoniile.

In general, antibioticele sunt benefice si pot salva vieti, dar pot fi periculoase in unele cazuri. Una dintre cele mai mari probleme cu privire la antibiotice este abuzul si utilizarea excesiva, ceea ce poate duce la dezvoltarea rezistentei la antibiotice la nivel global. Acest lucru inseamna ca bacteriile devin rezistente la aceste medicamente, ceea ce poate face mai dificila tratarea infectiilor. Rezistenta la antibiotice este o problema importanta de sanatate publica, care poate avea consecinte grave.

De asemenea, unele persoane pot avea reactii adverse la antibiotice, cum ar fi diareea, greata si durerile de stomac. In unele cazuri rare, pot aparea reactii alergice severe, cum ar fi socul anafilactic.

Pentru a minimiza riscurile asociate cu antibioticele, este important sa le luati doar atunci cand sunt prescrise de un medic si sa respectati intocmai instructiunile de administrare. De asemenea, nu ar trebui sa luati antibiotice fara a avea o infectie bacteriana confirmata, deoarece acestea nu vor avea niciun efect asupra virusurilor, cum ar fi raceala comuna sau gripa.

In general, este important sa ne ferim de antibiotice atunci cand nu sunt necesare si sa le utilizam doar atunci cand sunt prescrise de un medic, pentru a ajuta la prevenirea rezistentei la antibiotice.

Cand este bine sa luam antibiotice?

In general, ar trebui sa luati antibiotice doar atunci cand sunt prescrise de un medic, deoarece acestea pot avea efecte secundare si pot duce la dezvoltarea rezistentei la antibiotice. De asemenea, ar trebui sa luati doar antibioticele prescrise pentru dumneavoastra si sa le luati doar atunci cand sunt necesare.

Antibioticele ar trebui luate doar atunci cand aveti o infectie bacteriana confirmata. Acestea nu vor avea niciun efect asupra virusurilor, cum ar fi raceala comuna sau gripa.

Daca aveti o afectiune bacteriana, medicul dumneavoastra va poate recomanda un antibiotic specific in functie de tipul de infectie si de severitatea acesteia. Este important sa luati intocmai instructiunile medicului dumneavoastra cu privire la administrarea antibioticelor si sa le luati pana la sfarsitul perioadei prescrise, chiar daca va simtiti mai bine. Acest lucru va poate ajuta sa tratati complet infectia si sa preveniti recurenta acesteia.

Antibioticele NU trateaza infectiile virale

In contrast, infectiile virale, cum ar fi raceala comuna, gripa si rau de varicela, sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii. Antibioticele nu au niciun efect asupra virusurilor si nu pot trata infectiile virale.

Daca aveti o infectie virală, medicul dumneavoastra poate recomanda câțiva pași simpli, cum ar fi odihna suplimentara, consumul de lichide si medicamente pentru a ameliora simptomele, dar nu exista un antibiotic specific care sa trateze infectia. Infectiile virale trebuie sa se vindece de la sine, iar sistemul imunitar joaca un rol important in lupta impotriva virusurilor.

Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra daca credeti ca aveti o infectie bacteriana sau virală, astfel incat sa puteti primi tratamentul adecvat.

Infectii virale comune care NU ar trebui sa fie tratate cu antibiotic sunt:

  • Raceala comuna
  • Gripa
  • COVID-19
  • Bronsita
  • Majoritatea cazurilor de tuse
  • Majoritatea cazurilor de durere in gat
  • Unele infectii la nivelul urechilor
  • Unele infectii la nivelul sinusurilor
  • Enterita virala (gastroenterita acuta)

Pot sa beau alcool cand iau antibiotic?

Este recomandat sa evitati consumul de alcool atunci cand luati antibiotice. Alcoolul poate interfera cu modul in care organismul dumneavoastra absoarbe si utilizeaza anumite antibiotice, ceea ce poate afecta eficacitatea acestora.

De asemenea, alcoolul poate creste riscul de reactii adverse la unele antibiotice, cum ar fi greata, varsaturi si dureri de cap.

In general, ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a consuma alcool atunci cand luati orice medicament, inclusiv antibiotice. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande sa evitati complet consumul de alcool in timp ce luati un anumit antibiotic sau sa va indice un interval de timp dupa care puteti relua consumul de alcool dupa ce ati terminat de luat antibioticul.

Este important sa respectati intocmai instructiunile medicului dumneavoastra cu privire la administrarea antibioticelor si sa urmati orice recomandari cu privire la consumul de alcool pentru a va asigura ca obtineti cele mai bune rezultate din tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *