✅ Casă și grădină
Importanta instalatiei de legare la pamant pentru securitatea locuintei. Realizarea prizei de pamant

Importanta instalatiei de legare la pamant pentru securitatea locuintei. Realizarea prizei de pamant

Instalatia de legare la pamant este un ansamblu esential pentru asigurarea securitatii persoanelor si a bunurilor dintr-o zona deservita de instalatiile electrice. Prin intermediul acestui sistem, se realizeaza transmiterea curentilor in pamant, avand ca scop prevenirea incendiilor, exploziilor si protejarea echipamentelor electronice impotriva supratensiunilor. In acest ghid complet, vom explora toate aspectele importante legate de instalatia de legare la pamant, de la tipurile de prize de pamant si cerintele acestora, pana la metodele de masurare a rezistentei de dispersie a prizei de pamant.

Tipuri de prize de pamant

Priza de pamant naturala

Priza de pamant naturala este formata din elemente metalice ale constructiilor care sunt in contact direct cu pamantul sau prin intermediul fundatiilor de beton. Aceste elemente includ stalpi, armaturi metalice ale constructiilor din beton armat sau conducte metalice ingropate in pamant pentru apa sau alte fluide necombustibile. Este esential ca aceste elemente sa aiba o continuitate electrica perfecta si sa satisfaca conditii de stabilitate termica si rezistenta mecanica. Aceste prize de pamant naturale permit trecerea unor curenti mari de defect, au o durata de functionare lunga si rezistenta mare la coroziune.

Priza de pamant artificiala

Prizele de pamant artificiale sunt construite din electrozi metalici (tevi sau profile din otel zincat) ingropati in pamant pentru a realiza legatura cu pamantul. Electrozii pot fi montati in pozitie orizontala sau verticala, la adancimi specifice. Conductoarele metalice din otel conecteaza acesti electrozi intre ei si la restul instalatiei de legare la pamant. Este important ca electrozii sa fie confectionati din otel, iar conductoarele de legare la pamant sa fie din cupru sau otel. Prin utilizarea metodei adecvate de montaj si asigurarea unei legaturi perfecte intre elementele componente, priza de pamant artificiala poate oferi o protectie eficienta impotriva supratensiunilor si curentilor de defect.

Cerinte pentru instalatia de legare la pamant

Instalatia de legare la pamant trebuie sa indeplineasca anumite cerinte pentru a asigura o protectie sigura. Aceste cerinte includ:

 1. Protectia personalului si prevenirea incendiilor si exploziilor: Instalatia trebuie sa poata conduce curentul de trasnet si curentii de scurtcircuit fara a determina tensiuni periculoase de pas si de atingere. De asemenea, trebuie sa previna supraincalzirile provocate de curentii de scurtcircuit si sa protejeze echipamentele electronice prin asigurarea unei cai de impedanta redusa intre ele.
 2. Legatura electrica buna cu solul: Priza de pamant trebuie sa aiba o legatura electrica cat mai buna cu solul. Electrozii nu trebuie sa fie acoperiti cu vopsea sau impuritati care pot afecta conductivitatea. Alegerea stratului de pamant cel mai bun conductor este esentiala pentru o functionare eficienta a instalatiei.
 3. Montajul corect al electrozilor: Electrozii orizontali trebuie sa fie ingropati la o adancime de minim 0.8 m, iar electrozii verticali sa fie montati la o distanta de doua ori lungimea lor. Distanta dintre electrozi orizontali montati in paralel trebuie sa fie mai mare decat lungimea lor pentru a minimiza influenta reciproca.
 4. Rezistenta mecanica si stabilitate termica: Electrozii si conductoarele de legare la pamant trebuie sa fie rezistenti mecanic si sa indeplineasca cerintele de stabilitate termica. Este interzisa folosirea electrozilor din aluminiu deoarece formeaza un strat superficial izolant si nu au o rezistenta mecanica corespunzatoare.
 5. Protejarea impotriva coroziunii: Este important ca electrozii si conductoarele de legare la pamant sa fie protejate impotriva coroziunii pentru a asigura o functionare durabila a instalatiei. Pentru solurile agresive sau cu rezistivitate mare, se poate recomanda imbracarea electrozilor intr-un strat gros de bentonita.

Realizarea prizei de pamant

Pentru a realiza o priza de pamant eficienta, este necesar sa se respecte anumite etape si reguli. Acestea includ:

 1. Trasarea conturului si sapatul santului: Se traseaza conturul in care se va plasa priza de pamant si se sapa santul cu o adancime de minim 0.8 m si o latime de 0.5 m pentru usurinta montajului.
 2. Baterea electrozilor: Electrozii se bat in pamant cu grija, asigurandu-se ca sunt ingropati la adancimea corecta si intr-un strat de pamant bun conductor. Electrozii orizontali se vor ingropa la o adancime de minim 0.8 m, iar electrozii verticali vor fi montati la o distanta de doua ori lungimea lor.
 3. Conectarea electrozilor cu platbanda: Electrozii se conecteaza cu platbanda prin sudura pentru a asigura o legatura electrica buna. Este important ca sudura sa fie de calitate si sa se evite acoperirea electrozilor cu vopsea sau alte materiale izolante.
 4. Astuparea santului cu pamant: Dupa conectarea electrozilor, santul se astupa cu pamant. Este important sa se acorde atentie tasarii pamantului pentru a asigura o rezistivitate corespunzatoare si pentru a evita aerarea solului.
 5. Masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant: Dupa finalizarea instalatiei, se recomanda masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant cu ajutorul unui aparat specializat. Daca valoarea masurata este mai mare decat valoarea normata, priza se va completa cu electrozi suplimentari pana cand se atinge valoarea dorita.

Metode de masurare a rezistentei de dispersie a prizei de pamant

Pentru a verifica eficienta instalatiei de legare la pamant, se folosesc diverse metode de masurare a rezistentei de dispersie a prizei de pamant. Iata cateva dintre cele mai utilizate metode:

 1. Metoda caderii de tensiune: Aceasta metoda implica masurarea caderii de tensiune dintre electrodul supus testarii si electrodul de referinta. Se folosesc trei sau patru electrozi pentru a realiza testul, iar rezultatele masuratorilor sunt interpretate pentru a determina valoarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant.
 2. Metoda masurarilor selective: Aceasta metoda presupune masurarea caderii de tensiune fara a deconecta instalatia de la impamantare. Se utilizeaza un cleste de curent pentru a izola curentul care strabate electrozii supusi testarii. Aceasta metoda este rapida si nu necesita deconectarea instalatiei, fiind utila in multe situatii.
 3. Metoda masurarii fara electrozi: Aceasta metoda elimina necesitatea utilizarii temporare a tarusilor de impamantare. Se folosesc doua borne de curent care genereaza un voltaj asupra solului si masoara fluxul de curent produs de aceasta tensiune. Aceasta metoda este utila in situatii in care nu se pot utiliza tarusi de impamantare sau cand masurarea trebuie facuta in interiorul cladirilor.
 4. Metoda masurarii cu doi poli: Aceasta metoda implica utilizarea structurilor metalice existente, cum ar fi conductele metalice de apa, ca varf temporar de masurare. Este important ca rezistenta conductei de metal sa fie semnificativ mai mica decat rezistenta electrodului supus testarii. Aceasta metoda poate fi utila in anumite situatii, dar nu poate fi aplicata in orice caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *